Sieraden Taxatie; vanwaar de Verschillen?

Wat is de waarde van uw sieraden als u deze wilt belenen?

Wanneer mensen hun sieraden willen verpanden bij een pandjeshuis of pawnshop, worden ze vaak geconfronteerd met een onverwacht laag maximum leenbedrag. De sieraden die ooit voor een flink bedrag waren gekocht bij een juwelier, of voor een flink bedrag zijn getaxeerd, blijken bij het pandjeshuis ineens maar een fractie van het aankoopbedrag op te leveren. Hoe kan dit? Is er soms sprake van oplichting?!

Waarom kan ik maar zo’n klein bedrag lenen voor mijn duur gekocht sieraden?

1-Het verschil tussen winkelverkoopprijs/taxatiewaarde en inkoopprijs

Er zijn een aantal redenen voor het grote verschil tussen de winkelverkoopprijs en het beleenbedrag van sieraden. Ten eerste zijn gouden, platina en zilveren sieraden luxe producten; we hebben niet elke dag nieuwe sieraden nodig. Een gemiddelde juwelier verkoopt sieraden dus een stuk minder vaak dan een supermarkt melk verkoopt. Dit maakt het voor de juwelier noodzakelijk om een grotere marge per verkocht sieraad te hanteren dan een supermarkt  per verkocht pak melk. Salarissen, huur van het winkelpand, elektriciteit en belasting moeten immers allemaal betaald worden.
Het is om die reden dat de meeste juweliers, zeker de juweliers op A-locaties in de grote steden, geen sieraden van particulieren inkopen (tenzij de klant het oude sieraad inruilt op een nieuw exemplaar). De grote marge zou dan immers voor de klant duidelijk worden en dit zou de klant kunnen choqueren.
Hetzelfde geldt in de praktijk ook voor sieraden met een taxatierapport. Sieraden worden over het algemeen immers getaxeerd op de hoge verkoopwaarde/vervangingswaarde bij een (duurdere) juwelier.

2-Het verschil tussen inkoopprijs nieuwe sieraden en tweedehands sieraden

De juweliers wel inkopen van particulieren, zullen vrijwel altijd minder bieden voor sieraden van een particulier dan de inkoopprijs van de sieraden nieuw. Dit is natuurlijk niet onlogisch, want waarom zou je hetzelfde betalen voor iets tweedehands, als je voor hetzelfde bedrag iets gloednieuws kan hebben. Om die reden zit er een aanzienlijk verschil tussen de  inkoopprijs van nieuwe sieraden en de inkoopprijs van tweedehands sieraden. Dit maakt dat wanneer een particulier een gedragen sieraad aan een juwelier wil verkopen, het verschil tussen de prijs die voor het sieraad betaald is bij de juwelier en het bedrag dat de klant ervoor terugkrijgt nog groter wordt.

3-Het verschil tussen inkoopprijs tweedehands sieraden en beleenbedrag

Dan is er nog het verschil tussen het bedrag dat u kunt krijgen als u uw sieraden verpandt en als u uw sieraden verkoopt. Over het algemeen is het bedrag dat u zou krijgen als u als particulier sieraden zou verkopen aan een juwelier hoger, dan het bedrag dat u zou krijgen wanneer u de sieraden zou verpanden / belenen.
Dit zit hem vooral in de onzekerheid voor het pandjeshuis die met verpanden gepaard gaat. -Het pandhuis moet zorgdragen voor de veiligheid van het sieraad met alle risico’s van dien. -Komt de klant het sieraad überhaupt terug kopen? -Wanneer komt deze het sieraad terugkopen? -Als de klant het sieraad niet terugkoopt, is de waarde aan het einde van de beleen termijn nog wel gelijk?(Denk aan fluctuaties in de goudprijs, het uit de mode raken van merken, of plotselinge (on)verkrijgbaarheid van onderdelen) Dit soort factoren maken dat pandjeshuizen meestal terughoudend zijn met de prijs die zij maximaal geven voor een pandbelening. Wanneer u sieraden permanent verkoopt aan een juwelier of pandjeshuis, (zonder recht op terugkoop) krijgt u over het algemeen een hoger bedrag. Prijzen kunnen immers meteen vastgelegd worden aan de hand van de marktprijzen op het moment van verkoop.

4-samenvattend

Het verschil tussen; winkelverkoopprijs en inkoopprijs nieuw, tussen inkoopprijs nieuw en inkoopprijs tweedehands, en tussen inkoopprijs tweedehands en beleenbedrag, bij elkaar opgeteld geven hopelijk een antwoord op de vraag waarom er maar zo’n relatief klein bedrag geleend kan worden voor duur betaalde sieraden. Maar geldt dit voor alle soorten sieraden in gelijke mate?

Zit er bij alle sieraden zo’n groot verschil tussen de aankoopprijs en het bedrag dat ik ervoor kan lenen?

Het korte antwoord op die vraag is: nee, en om beter antwoord te kunnen geven op de vraag is het belangrijk om te kijken naar waar de prijs van een sieraad voornamelijk is opgebouwd.

De prijs van een sieraad uitgelegd

Zonder er al te ingewikkelde economische modellen op los te laten is de prijs die men betaalt voor een sieraad afhankelijk van een aantal factoren;

Het materiaal (Is het bijvoorbeeld ring gemaakt met duurdere materialen zoals goud en grote zuivere diamanten, of is het een verzilverde ring met stukjes glas?)

De vormgeving en afwerking (Is het een uniek ontworpen en prachtig met de hand afgewerkt sieraad, of juist een heel standaard geproduceerd en amper afgewerkt sieraad gemaakt in een fabriek)

Het merk (Is het een merk dat staat voor hoge kwaliteit en exclusiviteit, zoals bijvoorbeeld Rolex of Chopard, of een meer generiek modemerk zoals Michael Kors of Tommy Hilfiger)

De verkoop lokatie (Wordt het sieraad gekocht bij een wereldberoemde juwelier op een A-1 locatie in Parijs, dan is de prijs meestal hoger dan wanneer het gekocht wordt bij een kleine familie juwelier net buiten het centrum van een gemiddelde stad)

Een sieraad van het beste materiaal, met een uniek ontwerp, de beste afwerking en van een wereldberoemd en uiterst exclusief merk dat u koopt bij een wereldberoemde juwelier in het centrum van een metropool, zal als vanzelfsprekend ook een enorm duur sieraad zijn.

Wat van waarde is voor een pandjeshuis 

Zekerheid! Het belangrijkste voor een pandjeshuis is dat wanneer de lening niet terugbetaald wordt, het pandjeshuis niet met een verliespost blijft zitten. Het pandjeshuis wil daarom het liefst goederen in onderpand nemen die waardevast zijn. Dat wil zeggen dat het beleende “goed” aan het einde van de beleen termijn nog minimaal dezelfde waarde heeft als toen het in onderpand gebracht werd. Daarbij komt dat het achtergelaten “goed” ook courant moet zijn, dat wil hier zeggen dat het Pandjeshuis het snel kan doorverkopen. Want tot het moment dat het “goed” doorverkocht wordt, heeft het pandjeshuis een verliespost, vanwege de niet terugbetaalde lening. Dus hoe sneller een beleend “goed” doorverkocht kan worden, hoe beter het is voor het pandjeshuis.

Dit is éen van de redenen dat gouden sieraden vaak voorkeur hebben boven elektronica zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons. Een nieuwe mobiele telefoon kan bijvoorbeeld veel waard zijn op moment van verpanden, maar door de ontwikkelingen in techniek, kan na enkele maanden de waarde van de telefoon al flink gekelderd zijn. Goud heeft door de eeuwen bewezen relatief stabiel te zijn in koopkracht. De goudprijs kent zeker fluctuaties, iets waar pandjeshuizen ook rekening mee houden, maar goud is over het algemeen zeer waardevast.

De voordelen van eenvoudige sieraden van hoog gehalte, zoals Thais of Indiaas goud,

Voor een 14k (58,5%) gouden design ring van 3 gram, kan in een luxe winkel in Nederland wellicht €800,- betaald zijn, maar bij het bepalen van een beleenbedrag wordt er bij een pandjeshuis gekeken naar wat de ring op zou leveren bij zeer snelle verkoop. Er zal dan eerder worden gekeken naar de hoeveelheid puur goud in de ring en heel misschien een klein percentage voor het ontwerp. Wat uiteindelijk geleend zou kunnen worden kan zo laag zijn als €50,-. Een groot gedeelte van de prijs van €800,- die voor het sieraad betaald is, werd bepaald door de vorm en afwerking en de verkoop locatie. Het materiaal vormt Slechts een klein gedeelte van de waarde van de ring.
Dit maakt een kleine design ring een stuk minder courant dan eenvoudige sieraden met een hoog goud gehalte 18k (75%) of hoger. Denk aan Marokkaans goud (meestal 18k en met een ietwat rode gloed), Turks goud, (zoals muntjes en slavenarmbanden van 20-22k) , Indiaas goud (22k), Thais goud (22k) etc.
In veel landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië worden vooral dit soort sieraden verkocht. Het gaat vaak om eenvoudige, matig afgewerkte sieraden, waarbij de waarde van het sieraad voornamelijk vertegenwoordigd wordt door het goud dat er in zit. De marges tussen inkoop en verkoop van dit soort sieraden is ook relatief klein, aangezien er een stabielere behoefte bestaat aan dit type sieraden. Deze sieraden worden ook eerder gekocht als een vorm van belegging. En daar zijn deze sieraden dan ook veel geschikter voor dan moderne westerse sieraden. Een 22k gouden Thaise ketting van 30 gram kan €1100,- nieuw gekost hebben, maar zou ook voor minimaal €800,- beleend kunnen worden. Het verschil tussen aankoop bedrag en maximaal leenbedrag is dus meestal veel kleiner bij eenvoudige gouden sieraden met een hoog goud gehalte. Deze sieraden zijn simpelweg couranter en over het algemeen meer waardevast.